Blog

 

 Jen tak........, aneb co mě zaujalo, udivuje...........

 
 
 
 
4. 8. 2023
 
Vrh "F"
 
Malé ohlédnutí za vrhem "F"
 
Co se týče porodu, již jsem níže psala, jak vše probíhalo. 
Zaměříme se zde na samotná štěňátka. 
Všechna štěňátka jsou vlkošedé barvy, krátkosrstá, vyrovnaná ve váze a velikosti, po prohlídce naší veterinářkou můžu konstatovat toto: u všech štěňátek je nůžkový skus, žádný zálomek na ocásku, žádná pupeční kýla, všichni pejsci mají sestouplá varlátka, uši, oči bez nálezu, poslechově v pořádku. Krásný vyrovnaný vrh. Řešila jsem jednu jedinou věc, pravděpodobně nešťastnou náhodu - píchnutí hmyzem, kdy u jedné z fenek došlo k alergické reakci - otoku krku. Po podání antibiotik se vše urovnalo, fenka na ně dobře reagovala a je momentálně v pořádku. Nicméně fenka nebude zasahovat do chovu, působí jako společnice a kamarádka, je u mého známého, který už má od nás fenku z "béčkového" vrhu, budu je obě vídat, bo zůstaly přímo v našem městě. Pejsek a fenka jsou u našich sousedů na Slovensku, kde by mohli časem působit v chovu. Další z fenek je u mladé slečny, která studuje SOU v Uh. Brodě, obor kynologie, další fenka bude se svou majitelkou absolvovat sportovní a záchranářský výcvik. Ostatní pejsci jsou společníky a kamarády v rodinách. No a zbývá Framík, kterého jsem si zamilovala, je to úžasný kluk a pokud mu nenajdu vhodného majitele, zůstane u nás. (Fram získal užasnou rodinu, a potkat bychom ho mohli na některém z brněnských cvičáků)
S tímto vrhem jsem velmi spokojená, alespoň momentálně, samozřejmě nejsem Děd Vševěd a nevím, co bude za týden, půlrok, rok...., ale moc Vám držím pěsti, hlavně pevné zdraví Vám všem a ať pejsci splní Vaše očekávání. Za mě - povedený vrh.
 
 
A teď z lidského hlediska.
Péče o tento vrh byla pro mě a celou mou rodinu velmi náročná. Radost z krásných a zdravých štěňátek kazil soupeř, který jednou vyhraje nad námi všemi - SMRT. Bohužel v době dvou měsíců, co byla štěňátka, jsem přišla o tři velmi blízké milované lidi. Nejprve manželův tatínek (zrovna, když měl probíhat porod a vy se musíte soustředit a mít pevné nervy, být v pohodě........), potom moje kamarádka (zemřela něšťastnou náhodou, měla 38 let :-( - zde jsme hledali nový domov pro jejího pejska NO - možná jste si všimli na slavném FCB, bohužel tu zbytečně docházelo k nedorozumění, kdy zájemci volali na pejska a já už pomalu ani nevěděla, jestli chtějí štěňátka, či dospělého psa po zemřelé (pejskovi jsme nalezli super rodinu a má se bezvadně).......no a nakonec můj drahý tatínek, bylo to tak těžké........
Proč Vám to všechno píšu???  Chtěla bych, abyste věděli, že pokud jsem byla při Vaší návštěvě někdy nepříjemná, otrávená, či mně utíkaly myšlenky, nebylo to tím, že bych Vás nechtěla vidět a povídat si s Vámi, byla jsem "jen zoufalá, smutná, unavená.... Omlouvám se a děkuji Vám za pochopení. Čas vše zahojí, tento vrh bude nezapomenutelný.....věřím, že nám pejsci všechno vrátí. Prožíváme s nimi radosti i bolesti, výhry i prohry......žijeme životy.........
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. 6. 2023
 
Porod Giny
 
Musím se pochlubit - opět jsem trefila datum porodu :-)
Gina začala rodit ve středu 14. 6. a první štěňátko na svět "vykouklo" cca ve 13 hodin. Následovali další dvě, vše bylo v pořádku a na nejlepší cestě. Ovšem pak jsem dostala od Giny lekci v trpělivosti. Madam se uložila k odpočinku a začala chrápat. To, že má jaksi ještě v břichu další štěňátka ji moc nevadilo. Byla jsem hrůzou bez sebe, budila ji......dosáhla jsem toho, že se šla vyčůrat, olízala a nakojila narozená štěňátka a pokračovala v odpočinku. To už jsem psychicky nevydržela a kontaktovala jsem naší dvorní paní veterinářu a vše ji vylíčila. Ta mě ale uklidnila (což jsem samozřejmě potřebovala), že pokud fena netlačí, ale jen odpočívá, že je to naprosto normální. Panikařit prý mám, kdyby začala tlačit a nic by se nedařilo porodit. 7 hodin takto odpočílava (ano fakt 7) a já z ní nespustila oči, abych nepropásla jediný porodní stah. No a pak příroda zavelila, fena se vzbudila a pokračovala v porodu. To už pak jelo jako "na drátku" a cca v jednu hodinu v noci jsme měli hotovo. Výsledek již znáte - 4 pejsci a 4 fenky.
Následovalo kontrolní sono, jestli jsou opravdu všechna štěňátka venku a i jinak vše v pořádku - což naštěstí bylo - a my si konečně mohli v klidu oddechnout a trochu si odpočinout.
Teď si hlavně přeji to nejpodstatnější - 1. zdraví, 2. aby rostla do krásy a 3. najít pro ně ty nejlepší domovy, se super péčí a mořem lásky. Věřím na zázraky...........
 
 
 
 
 
 
16. 5. 2023
 
Zkoušky BH/VT a krytí Giny
 
Bylo to celkem neplánovaně, u nás na cvičáku byla "dohlášená akce" - zkoušky NZŘ + MZŘ, tak jsem se s Ginou přihlásila na BH, čekala jsem debakl, protože Gina nemá kontaktní chůzi, má ráda přehled o tom, co se děje po okolí a občas kouká jinam, než má. Ale zvládla to celkem dobře, pan rozhodčí nás ohodnotil na 53 bodů - veškeré body byly brány za chůzi, bez vodítka byla chůze malinko lepší. Další cviky byly v pořádku. No a vrhneme se na stopařské a obranářské zkoušky. 
 
Krytí Giny.
Krytí bylo řekněme poměrně divoké, Gina je sebevědomá fena a nelíbilo se jí, že se jí Fox "dotýká", takže chvíli trvalo, než došlo ke spojení. Díky Foxovi, který je opravdu velmi náruživý a zkušený krycí pes, pod vedením svého majitele pana Sekvence, se vše zdařilo. I když spojení nebylo příliš dlouhé a při překrývání ke spojení prakticky nedošlo, přesto sono potvrdilo v polovině května březost naší Giny. Popravdě moc jsem nedoufala, ale příroda mě už mnohokrát přesvědčila, že umí zázraky. A u nás opět čarovala.
 
 
 
 
31. 10. 2022
 
Bonitace Pohořelice
 
Zatím co v neděli "normální" lidi odpočívají a běžně si přispí, my - blázni pejskařští - vstávali v půl páté, abysme na čas přijeli do Pohořelic, kde se konala bonitace německých ovčáků. Na tuto akci jsme tentokrát přihlásili Ginu Mar - Zur. Byl to náš poslední krůček k chovnosti této feny. Cesta byla poněkud nepříjemná - velké mlhy a drobné mrholení, ale přijeli jsme v pořádku. Dobře organizovaná akce - vše "frčelo jako na drátku".
Jako vždy první probíhaly zkoušky povah. Zde Gina předvedla při přepadu z makety razantní zákrok, s plným zákusem a dobrou ovladatelností při pouštění. Na údery obuškem není citlivá, takže vše proběhlo velmi dobře. Kontrolní výkon byl opět velmi razantní, rychlý, s plným zákusem a pěknou bojovností, pouštění bylo v pořádku. Není nic příjemnějšího, než když vám figurant po provedeném zákroku pogratuluje k výborné feně, přítomní diváci zatleskají a posuzující rozhodčí vyzvednou její výkon a vyrovnanou povahu. Bylo to euforické :-)
Následovalo posouzení exteriéru. I když je Gina na pohled líbivá fena, přece jen se zde (myslím v Ginině případu) pracovní línie nemůže rovnat exteriérové. Je to vysoká, přerostlá fena se světlým okem a kratší zádí. Nemá smysl toto popírat a něco si nalhávat. Každý, kdo koukne, vidí a každý se může rozhodnout pro to své. A já se pro ni rozhodla. Takže bonitační kód: 7CV1/p .......pro nepejskaře či začátečníky 7 -přerostlý, ale souměrně stavěný, C - rovná,krátká záď, V - barva vlkošedá tmavé znaky, 1 povaha - výrazný, p - pouští. II. třída chovnosti.
Domů jsem přijela unavená, ale moc spokojená. Velké poděkování patří mému drahému muži, ač nepejskař, doprovodil mě a i když se tam celou dobu hrozně nudil (teda jen do chvíle než objevil bufet se svařákem :-) ani ho nenapadlo odmítnout mou prosbu, aby jel se mnou. Děkuji :-)
No a to je vše. Teď budeme čekat na Ginino hárání.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. 8. 2022
 
Vrh "E"
 
Malé ohlédnutí za vrhem "E"
 
Optimální progesteron nás "vyhnal v polovině března na krytí do Hamrů na Vysočinu. Po dvou krytích, kdy fena nezabřezla, jsem jela s kamarádkou smířená s tím, že to opět nemusí vyjít. Vybrala jsem psa - Chipp Majorův háj - mohutný, krásně zbarvený vlkošedý pes s kvalitním rodokmenem, který své kvality předvádí i v praxi - pracuje se svou majitelkou u městské policie. Krytí proběhlo standardně, naděje, že se konečně musí podařit vzrostla i milým přivítáním majitelky psa a její rodiny. Děkuji za vše. 
A sono opravdu potvrdilo, že nám tentokráte příroda byla nakloněna. Když jsem viděla na sonu ty malé bobulky.......... :-)
Porod začal 13. 5. - věděla jsem, že fena porodí v tento den už asi dva dny dopředu. Prostě ji znám, i její chování, všechno mně řekne :-)
Vše probíhalo standardně, porod trval cca 10 hodin (počínaje od narození prvního po poslední štěňátko). Narodilo se 8 štěňat, 3 pejsci a 5 fenek, všechna byla krásně životaschopná, krásný sací reflex, očka se začala otevírat už na devátém dnu. Barvy - 6x vlkošedá, 2x celočerná (pro mě novinka). Největším nepřítelem pro nás bylo počasí. Nesnesitelná vedra, která u nás panovala, brala štěňátkům sílu do běžných her a skotačení, někdy nebyl ani ten pořádný hlad na oběd. Pochopitelně hodně pila vodu a to se odrazilo na stolici, která byla často průjmovitá. Toto jsem konzultovala i s naší p. veterinářkou, která mě ubezpečila, že je to běžný stav, závislý na počasí.
Ve vrhu se vyskytla i dlouhosrstá varianta NO, což mě trochu zaskočilo. U předchozích vrhů jsem se s tímto nesetkala. Nicméně to vzhledově byli krásní, roztomilí medvídci.
Po kontrole veterinářem a krajským poradcem chovu můžu konstatovat toto: Všechna štěňátka měla dobře zahojené pupeční pahýlky, ve vrhu se nevyskytla žádná kýla, při odběru měli dva pejsci sestouplá varlátka  a u jednoho pejska bylo jedno varle sestouplé a druhé "před sestupem. U tohoto pejska byl proveden také malý chirurgický zákrok - odstranění miniaturního očního dermoidu - tudíž tento pejsek byl označen jako nestandard a není určen k chovu. Nový majitel byl o všem obeznámen. Zuby u všech standardní, uši bez nálezu.
 
Budeme nadále sledovat tento jistě zajímavý vrh a budu postupně doplňovat informace k jednotlivým štěňátkům, dle Vašich zjištění. Proto moc ráda uvítám zprávy nejen o zdravotním stavu pejska, ale i o povahové stránce každého z nich. Moc ráda se podívám na fotky z výcviku, či běžného života a nejvíc potěší i krátké video (jsem na Messengeru, Whatsappu, Telegramu, či přes UložTo). Kvalitní fotky potom přiřadím k pejskům do sekce "Vrh E"
Ať se Vám všem daří, zůstávejte ve zdraví. 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. 4. 2022
 

Naši Alessii krmíme krmivem Royal Canin Starter maxi - krmivo pro březí a kojící feny. Narozená štěňátka budeme přikrmovat nejprve sušeným mlékem Royal Canin Babydog a pak krmivem Royal Canin Starter maxi, které je zároveň vhodné i pro štěňátka po odstavu. Štěňátka u nás ochutnají také kvalitní syrové hovězí maso (ze začátku naškrabané či namleté). Do začátku dostanou od nás na cestu k novému majiteli cca 3 kg granulí Royal Canin Starter Maxi a nový majitel se může rozhodnout, bude-li touto značkou krmit i nadále, nebo přejde-li na jinou značku krmiva - např. dostupnější v jeho okolí bydliště apodob.

Doporučuji však cca měsíc zůstat u původní značky a následně pomalu přecházet na Vámi vybrané nové krmivo. Přikládám foto obalu krmiva.

 

 
 
 
11. 4. 2022
 
Rozbor zkoušky ZVV1 s Ginou Mar - Zur
 
V neděli 10. 4. 2022 jsem s Ginou složila zkoušku dle národního zkušebního řádu ZVV1. Je to pro mě velmi cenná zkouška, potřebná k chovnosti Giny. Ale přiznám se, že jsem nedoufala.........Opravdu máme s Ginou minimum natrénováno. U všech disciplín jsem měla obavy, že se může něco hodně pokazit.
STOPA - vzhledem k tomu, že stopuji cca slabé dva měsíce, nečekala jsem žádný přesvědčivý výkon. Gina mě ovšem velmi mile přesvědčila - pěkné uvedení na stopu, prověření nášlapu a hezké vyjití z nášlapu ve směru stopy, u prvního lomu jsem ani nedýchala, fena ho krásně a přesvědčivě vypracovala a pokračovala k prvnímu předmětu, který korektně označila. dále pak k druhému lomu, taky přesvědčivě vypracovanému. Zde bych vytkla mírné zrychlení tempa, asi měla holka radost, že se jí to tak hezky povedlo :-) samozřejmě nic nemůže být dokonalé a na tomto posledním úseku se nám do cesty vloudila myší díra a ta byla hodně zajímavá, bylo potřeba ji prozkoumat, musela jsem použít povel navíc, aby fena pokračovala v práci, Gina uposlechla, znovu se rozešla, ale ztratila samozřejmě plnou koncentraci a vychýlila se ze stopy. Po cca 3-4 metrech se opravila a vrátila se do stopy. Druhý předmět, který stopu ukončoval, označila mírně křivo. Takže poslední úsek nás stál -5 bodů a poslední předmět -1 bod. Celkem 94 bodů - známka velmi dobrá. Za mě krásný výsledek. 
POSLUŠNOST - Gina poslední dobou nastupovala na poslušnost s tím, že se jde na obrany. Nejvíce to šlo vidět na prvním cviku a to na přivolání. Po uvolňujícím povelu (volno) si fena byla schopná v tréninku prohledat všechny makety (které máme na cvičáku napevno), jestli tam náhodou není figurant a z toho jsem měla strach, od maket byla velmi těžce odvolatelná. Naštěstí se mi ji podařilo hezky přivolat a usměrnila jsem ji k noze. Největším nedostatkem a cvikem na známku nedostatečně nám pan rozhodčí ohodnotil ovladatelnost na vodítku. Fena nebyla koncentrovaná na psovoda a vypadalo to velmi nehezky, ale o tomto problému vím a svým způsobem jsem to čekala. Aport byl s překusy. Ostatní cviky byly poměrně dobře provedeny. Celkem 88 bodů - známka dobrá. I za takovou to poslušnost jsem byla nadšená.
OBRANA - tady naopak Gina bezpečně ví, kde je figurant a vzala to napřímo za ním, takže velká ztráta za makety. Jinak zde bylo vše už poměrně standardní, i s neochotnými pouštěčkami .-), ale díky Bohu, že vůbec princezna pustila :-) Celkem 82 bodů - známka dobrá.
Celkem 264 bodů - známka dobrá. Jsem moc ráda, že se nám povedlo, ještě upřesním, že nám poměrně přálo i počasí, nepršelo, foukalo jen mírně a bylo poměrně vlhko.
Další plány s Ginou - ještě dodělat testy DNA a můžeme na bonitaci. Chtěla bych udělat i nepovinný test na DM. 
 
 
 
 
11. 3. 2022
 
Gina (část 2.)
 
S Ginou začínáme stopovat, i když terény a podmínky nejsou zatím moc dobré. V noci ještě mrzne, je sucho a často fouká silný vítr. Většinou tu máme oranice s osením, bo jsme úrodný kraj :-) Gina mně o sobě řekla asi toto - na nášlap byla uváděna z boku a musela si vyhledat směr stopy, rovné úseky jsou bez problémů, i oblouky a má stoprocentní předměty, bohužel největší problém jsou lomy. Fena je sice dokáže vypracovat, ale s velkou nepřesností a to se mně vůbec nelíbí. Proto se v tréninku zaměřujeme převážně na ně. Uvidíme, jak se s tím popereme.
V poslušnosti jsme udělali asi největší pokrok, fena mě dokáže sledovat při chůzi, máme polohy, štěkání, odložení za pochodu, přivolání. Na aportu bojujeme s překusy a upevňujeme překážky, problém je dlouhodobé odložení, když je na place další pes v rychlém pohybu - ale to je vcelku normální u takto vzruchových zvířat, jako je Gina, chce to jen čas.
Obrany jsou Ginina nejsilnější disciplína. Včera si zakousala na výborného policejního figuranta Renka Konečného, který nám dal instrukce, jak pokračovat ve výcviku. S Ginou jsem byla moc spokojená.
 
PS: Bohužel, Ginin původní majitel už na nás mává z nebe. Děkuji za perfektní socializaci Giny (pán s Ginou necvičil, pro nemoc už nezvládal, vozil ji na výcvik snad do nějaké výcvikové školy, ale výborně ji socializoval). Nezapomenu a slibuji, že se o Ginu dobře postaráme.................a světlo věčné, ať mu svítí, ať odpočívá ve svatém pokoji. Amen.
 
 
 
 
 
 
24. 1. 2022
 
Gina (část 1.)
 
Před Vánoci mě oslovil kamarád ze cvičáku, nechtěla-li bych dvouletou fenku Ginu od pána, kerý má zdravotní problémy a hledá pro ní nový domov. Po úvaze a poradě s rodinou, jsme nabídku přijali a tak se u nás zabydlela Gina Mar - Zur. Gina je krásná, mladá a vysoce sebevědomá fena, která si rozumí zatím jen z Way, protože ta už chce mít svůj klid a žádné šarvátky nevyhledává. S Lesou by to momentálně nedopadlo dobře, byla by bitka, obě by totiž chtěly šéfovat a vzhledem tomu, že má Lessa o nějaké to kilo navíc .......
S Ginou bych chtěla splnit podmínky chovnosti. Uvidíme, jestli se nám podaří. Největším oříškem bude bezpochyby zkouška z výkonu. Fena je vedená dle národního zkušebního řádu a je připravována na zkoušku ZVV1. Ke stopám bohužel zatím nemůžu nic napsat, až se trochu "vychodíme", napíšu, jak se nám daří. Ale už teď můžu říct, že fena má velmi výrazné obrany, je velký kořistník, plné zákusy, rychlost, razance, bojovnost - zde jsem moc spokojena. Bude nutné pořešit pouštěčky a dopilovat klidové fáze poslušnosti. Pevně věřím, že to zde půjde.
 Bohužel největším zklamáním jsou pro mě poslušnosti samotné. Dle informací byla fena dělána "svazarmem staré doby", fenu to nebaví, u chůze vypadá jako týrané zvíře (alespoň mně se tak jeví), žádná koncentrace na psovoda i když všechny cviky zvládne, na efekt to vypadá velmi nehezky. Prostě celkový projev nula. Pokusím se odbourat některé návyky, ale jestli se to povede, toť ve hvězdách. Navíc se přiznám, že "nároďák" není mým šálkem kávy, nepasuje mně vodítko do pravé ruky, neustálé odepínání a připínání psa, čekat na povely rozhodčího, celé je to takové ucourané.....Omlouvám se, snad mě za to neukamenujete. Takže shrnutí - vše bude tentokrát záležet na tom, jak se nám bude dařit na poslušnostech (a samo, jak budou vypadot stopy).
Jinak sociál je úžasný, plný provoz, nádraží, lidi....vše OK. 
Budu informovat jak se nám daří.
 
 
 
 
 
 
15. 9. 2021
 
Jsou prostě spojení, která by v přírodě pravděpodobně vůbec neproběhla, protože..............a to je právě to, co ví jen ta příroda. A my se ji snažíme neustále přesvědčovat naším snažením a činy o opaku. Toto mně dala jasně najevo i u námi vybraného spojení Xilo z Klídkova dvora a Alessia, kdy poprvé bylo vše ok a fena přesto nezabřezla a nyní při opakovaném krytí fena psa nesvázala. I když jsou případy, že i takto fena může zabřeznout, osobně si myslím, že se nám nepodařilo. Potvrdíme, či vyvrátíme to sonem koncem září. ...................
............a bohužel jsem měla pravdu, fena nezabřezla ani tentokráte :-(
 
 
 
 
 
23. 3. 2021
 
 
Jak už všichni příznivci německého ovčáka asi ví, opustil nás pan Ing. Jiří Novotný - pejskař tělem, duší i srdcem, rozhodčí, chovatel, poradce a prezident Spolku Českého klubu německých ovčáku. 
Sama osobně jsem neměla tu čest se s tímto vynikajícím člověkem setkat, ale ze záznamů i laik pozná, co pro něho německý ovčák znamenal. To obrovské zapálení, nadšení, přehled o chovných liniích, korektnost při posuzování................... dalo by se jistě ještě dlouze pokračovat  Odešla legenda.....Čest jeho památce.
 
 
A teď trochu jinak.
Někde v diskuzi jsem zahlédla, něco v tomto znění - nyní to budou mít ovčáci pracovních linií na výstavách těžší, nebudou mít zastání (když p. Novotný odešel).....a blablabla
Jedním slovem - NEMYSLÍM (si to)
můj názor:
Pokud bude mít pracovní pes na výstavě na známku výborná, tak ji dostane i u jiného rozhodčího.........sama se přiznám, že je výstava pro mě jen "nutné zlo" k uchovnění, ale to nic nemění na tom, že se na tu výstavu v rámci možností připravuji (natáhnu si pásku do kruhu a běháme, stavím psa do postoje, učime se ukazovat zuby, střelba, dav lidí....), ale jsem soudná, vím, že moji psi na výbornou nemají a vím, že vždy budu běhat za exter. linií, ale jak jsem řekla, snažím se. Když pak někdy vidím, jak jsou tam někteří pracáci "předvedeni" (rozumějte nepředvedeni) nevím, je-li to k pláči či k smíchu. A někdy se právě tito domáhají lepšího ohodnocení. Proč? Psa na výstavu ani v nejmenším nepřipravovali, a chtěli by lepší hodnocení, protože je to pracák ???? To by pak majitelé exter. linie mohli začít křičet na zkouškách z výkonu - dejte nám lepší hodnocení, vždyť je to exteriérák............
Někteří volají po rozdělení plemene, ale dle mého názoru to není šťastné řešení. (nehledě na to, že někteří psi by byli nezařaditelní..........)
Ale vraťme se k původnímu. Já jsem se nikdy na výstavách necítila poškozena (i když jsem předváděla pouze pár psů) Např. pan Strouhal, pan Fiala- rozhodčí, kteří posuzují s citem........velmi jsem byla překvapena posudkem pana Melouna, který dal Alessii známku VD ve třídě mladých a velice hezký slovní posudek.............. tito rozhodčí i když zmíní nedostatky, vyzdvihují i přednosti (nevím, jak to napsat, snad se pochopíme........pejskařské diskuze jsou nekonečné)
Takže shrnutí....pokud chceš chodit po výstavách, pořiď si exteriérovou linii a je vysoce pravděpodobné, že budeš běhat v kruhu před pracovní linií...pokud chceš závodit, aktivně cvičit - pořiď si pracovní linii a je vysoce pravděpodobné, že se na závodech umístíš před exteriérovou linií. 
Já jsem s tím smířená. 
 
 
 
 
 
 
16. 3. 2021
 
Našla jsem na internetu od Renaty Studihradové, krásně napsáno. (copy)
 
Chovatel - blázen, nadšenec, člověk s vírou, že to, co dělá, má smysl ♥ Člověk, který prožívá život štěňat od početí přes narození a následnou péči. Málo kdo si umí představit, co chovatel pro své poslání obětovává. Spousta lidí vidí peníze z prodeje štěněte a málo kdo si uvědomuje, kolik starostí, probdělých nocí a strachu chovatel prožívá. S porodem nastávají nekonečné hodiny, kdy člověk nespí a je své feně po boku, aby v případě nutnosti mohl pomoci. Probdělá noc, jelikož se rodí nejvíce právě v noci, kdy chovatel pomáhá miminkům na svět, otírá štěňata, podvazuje pupečníky, někdy rozdýchává, přikládá ke strukům, pomalu odebírá, když se blíží porod dalšího, nekonečné hodiny strachu, únavy a vyčerpání. Pokud jde vše hladce, tak se z únavy rychle otřepe, aby byl stále feně a štěňatům na blízku, nejhorší chvíle zažívá, pokud nejde porod, jak by měl, pokud se rodí mrtvé mimča - i to je příroda, pokud nemůže fena štěně vytlačit, jsou to nekonečné minuty strachu, obvolávání veterinářů, aby pomohl, aby neztratil svou milovanou fenu, nikdy nelituje, nikdy si nestěžuje a jede na plný výkon, jen aby vše bylo, jak má, aby fena byla v pořádku a miminka také. Chovatel v tomto období moc neodpočívá, stále se stará, učí následně miminka jíst pevnou stravu, učí je na kontakt s lidmi, hraje si s nimi, je stále na blízku, aby se nic neposralo ♥ příjde den "D" a chovatel svěřuje novým majitelům svůj odchov v nejlepším svědomí a vědomí s jedinou touhou, aby se mělo štěně co nejlépe ♥ Pak se stane něco, co chovatel neovlivní - špatné RTG, nevylezl zub, srdeční vada či cokoli, co opravdu nedokáže chovatel změnit a věřte, že kdyby mohl, tak změní i toto a začne být jeho práce pranýřovaná.... jaká je to špatná chovka atd. Chovatel jde s hlavou na špalek, je z toho smutný, ale ve své vizi pokračuje dál. Stane se, že se mu vrátí odchov zubožený, týraný a opět chovatel, který tomuto zvířátku pomohl na svět a po nějakém čase už ho nepozná, tak stále ten chovatel se stará, aby se jeho odchov měl opět co nejlépe. Přála bych si každému, aby mohl být u porodu, aby si zkusil, co je to za nervy, než bude někde chovatele roznášet na kopytech. My chovatelé si přejeme, aby miminka byla zdravá a v nejlepších rukách, ale to vše je na osudu ♥ Přeji vám všem milujte svá zvířata a zůstávejte v kontaktu s chovateli, stanou se z vás vzdálené rodiny, které si budou mít stále co nabídnout ♥ (text Renata Studihradová) 
 
 
 
 
8. 3. 2021
 
Alessia nezabřezla
 
I když všecho bylo naprosto dokonalé - progesteron, cesta, krásný pes, hladké krytí, cca 15 - 20 min svázání, Lesi se Xilo moc líbil, stála, jak přibitá, super lidi,...... bohužel sono nám ukázalo, že se nezadařilo. To víte, že byly slzičky, nadávky, zklamání střídal vztek, takové to ukřivděné - proč zrovna já - já, já,já......Tolik jsme se těšili na štěňátka, pro celou naši rodinu je to vždycky velká událost, chtěla jsem si nechat doma fenku, pokračovatelku chovu .........a vidíte..... jakmile řekne ta vyšší moc NE, tak se můžeme stavět na hlavu a stejně nám to nepomůže.......toto už dávno vím, ale vždycky se na tu hlavu pokouším postavit
Další krytí plánujeme dle hárání cca červenec 2021.  Hlavně ať jsme zdraví, všechno ostatní je pošetilé.
 
 
 
 
26. 2. 2021
 
Way má 10 let
 
Naše Way Vikar oslavila své desáté narozeniny. Jsem moc rádá, že náhoda chtěla tomu, aby se naše životní cesty zkřížily. Když jsem tenkrát kontaktovala chovatele, štěňátka ještě nebyla na světě a bylo mně řečeno, že nějaké zájemce už má, vůbec jsem nedoufala, že se na mě dostane řada, zvláště pak, když se narodily pouze dvě fenky (ostatní byli pejsci). Začala jsem se tedy pomalu porozhlížet jinde.......a jednoho dne zazvonil telefon a bylo mně chovatelem oznámeno, že jsem dostala důvěru..............a tak se jelo pro malou Way.
Jedním slovem ji popíšu jako "úžasnou" fenu. Dle mého názoru to byla fena do vysokých závodů sportovní kynologie. Abnormální kořistnický pud, i když je vysoká a těžká, figuranti byli překvapeni její rychlostí, o razanci ani nemluvím, uštěkaná....., stopovat se naučila asi ještě v děloze, stopy jsem neučila já ji, ale ona mě. Jasně mně dala najevo, že jí tam mám věřit, že ona ví daleko líp než já, kudy ta stopa vede, nemám jí u toho otravovat a mám pouze plápolat na konci stopovačky. V poslušnostech za balonek všechno. Zde byly "nejhorší" klidové fáze, např dlouhodobé odložení - madam se zde nudila. Zde jsem taky zjistila, že jí vyhovuje spíše Mezinár. zkušební řád IGP, než Národní řád ZVV - "nároďák" byl pro ni strašně "utahaný", neustále se připínalo a odepínalo vodítko, čekalo se na povely rozhodčího, spousta cviků na místě .....a to ji vůbec nesedělo. Kdežto Mezinárodní řád je o akci a radosti z pohybu, zapracovali jsme na přesnosti a najednou se na to dalo "koukat". Way byla mou učitelkou ve výcviku IGP. Bohužel s touto kvalitní fenou jsem složila zkoušky pouze prvního stupně i když ona měla vždy na vyšší level.
Možná kdybych v té době začínala na jiném cvičáku s jinými lidmi, pravděpodobně by se nám vedlo lépe. Ale kdo ví. Nic to nemění na tom, že je to fena vysokých kvalit, v deseti letech zdravá a akční, která předala své geny ve třech odchovech. Přeji jí i sobě, aby si toho zaslouženého důchodu užívala ještě velmi dlouho.
 
 
 
 
 
 
15. 2. 2021
 

Info:

Jsem členem spolku Českého klubu německých ovčáků, odchovávám štěňátka dle stanov tohoto klubu. Všechna má chovná zvířata mají potřebné zdravotní testy, absolvovala výstavy potřebné k chovnosti, zkoušky z výkonu (nadstandartní), prošla bonitací, kde byla zařazena do výběrového chovu (II. tř.) Všechna štěňátka dostanou průkaz původu ČMKU. Odchováváme pod mezinárodní organizací FCI.

 

Proč to vše uvádím:

Jako houby po dešti se množí nové kluby, spolky a organizace, které vydávají vlastní průkazy původu. Tito psi nemusí mít žádná zdravotní vyšetření, výstavy, zkoušky či procházet  bonitací, mnohdy se ani nemusí jednat o čistokrevné německé ovčáky. Takto se do jejich "chovů" snadno můžou dostat nemocní či jinak potižení psi nebo povahově naprosto nevhodná zvířata (nevyrovnaná, ustrašená...) Prosím, nepodporujte tyto "chovatele", kterým jde pouze o zisk z prodeje a ne o jeho rozvoj, zachování povahových vlastností a především o odchovávání zdravých štěňátek. Rádi Vám vše objasníme. 

Veškeré dokumenty a průkazy původu mých fen Vám ráda předložím při osobní návštěvě.  Naše ChS je uvedena na web. stránkách SČKNO. www.ceskyklub-no.cz/chovatelske-stanice/s

Více je napsáno níže.

 
 


 
 
 
 
28. 1. 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. 12. 2020
 
Rozbor zkoušky IGP3
 
Rozvolnění covidolé situace nám přece jen umožnilo pořádat v našem klubu (KK Uherský Ostroh) zkoušky z výkonu.
 
STOPY - typicky podzimní počasí, vítr v nárazech 90km/hod, terén na stopy "rozrajtovaný" od motokár (to by tak nevadilo), ale fičelo opravdu pořádně. Bohužel Lesa toto vůbec nezvládla. Byla nekoncentrovaná, místy vyšší nos, ověřování na lomech, 1 textilní předmět "odcestoval ve větru" a tak jsme byla ráda, že jsme to vůbec odešli.. A tak jsme na tom byli všichni účastníci zkoušek, bo to byla fakt divočina. Uznalý pan rozhodčí ovšem přihlédl ke všem nepříznivým okolnostem. To, co nám vytkl jsem již uvedla a co pochválil i na tak nepovedené stopě - chuť nevzdat to i v takovém počasí a terénu, která nás dostala na konec stopy.  Lesa si "vyčuchala" 76 bodů.
 
POSLUŠNOST - exhibicionista jsem nikdy nebyla a plac je pro mě vždycky za trest. Ale po tak nepovedené stopě jsem "jaxi" vše hodila za hlavu. Říkám si - o nic nejde, hezký výsledek na placi stejně neudělám.....nevím, co se stalo, párkrát jsem se musela podívat, jestli jsem si vzala na plac opravdu Lesu :-) Fena předvedla nádhernou poslušnost s plnou koncentrací, poměrně přesnou a rychlou. Při aportech jsem ani nedýchala, když jsem "dvoukilovku" hodila hodně doleva (bo ji sotva unesu), fena se ale krásně srovnala a předvedla rychlý aport s pevným držením a korektním přiřazením k noze. Metrovku dala  "s třiceticentimetrovou" rezervou, zde by si pan rozhodčí představoval pevnější držení aportu, to samé i u áčka. Vysílačka byla v pořádku. Celkem 98 bodů.
 
OBRANA - zde nás hrubá chyba Lesi stála hodně bodů. Makety pojala po svém a korektně oběhla pouze 3, při vystavení a vyštěkání figuranta jsem čekala velkou bodovou ztrátu, ale kupodivu štěkání bylo pravidelné až do mého příchodu k maketě. A tam to všechno začalo 2xpovel k odvolání, fena chtěla kousat, tušila jsem, že bude zle. Bohuže při útěku figuranta to Lesa nervově nezvládla, tzv. to neuležela a vyrazila k figurantovi dřív, než dal rozhodčí pokyn k vyběhnutí, takže celý cvik za 0 bodů. A to byla velká ztráta, která naši obranu (i když razantní, s pevnými zákusy a čistými pouštěčkami) odsunula do známky dostatečná. Ach, jak jsou ty poslušnosti na těch obranách důležité. Takže celkem 78 bodů.
 
Co napsat na závěr??? Moje první IGP 3....... a první bývá vždy nevymazatelné z paměti.
Z chyb si vezmu ponaučení, za to, co se podařilo jsem neskutečně ráda, děkuji panu rozhodčímu za dobré rady a podporu a všem našim na cvičáku děkuju, že mezi VÁS patřím. Tím se mně splnil můj velký sen, udělat postupku v mezinár. řádu IGP. Pokud zdraví dovolí, možná si někdy i zazávodíme :-)
A tobě milá Leso ....díky za to, že jsi....... "nech si aká si"   :-)
 
 
 
 
 
 

7. 11. 2020

Zkoušky s Alessií

 

Bohužel, situace kvůli COVID-19 nám neumožňuje složit závěrečné zkoušky IGP3, na které jsem se s Alessií poctivě připravovala. Velmi mě to mrzí, byla to má vysněná meta, ale z mé strany to nelze nijak ovlivnit. Na jaro by měla být štěňátka, to zase nebude příležitost a na podzim 2021 "určitě někdo vymyslí" třetí vlnu Covidu. Už nás to všechny unavuje, ale jak jsem psala výše, momentálně beznadějná situace. Proto jsem se rozhodla, že pokud se nestane zázrak a neuvolní se opatření dána státem, s Lesou už zkoušky dělat nebudu. Ale můžu s klidným a čistým svědomím napsat, že Lesa byla na zkoušky aktivně připravována, dokud nebyla uzavřena cvičiště. Doma samozřejmě trénujeme stopy a poslušnosti, bohužel obrany si zatím sama neudělám - maximálně revíry a vyštěkání u makety. Myslím si ale, že jsme holky šikovné a zkoušky bysme zvládly - nejsme dokonalé, ale zvládly :-) Ještě je malá naděje. Tak děj se vůle Boží.

Nechci nikoho pohoršit mým fňukáním, že nemůžu na zkoušky, když lidé kolem bojují o životy. Plně si uvědomuji vážnost situace, berte to spíš jako informaci, jak se nám "daří" a co plánujeme do budoucna.

Držte se a buďte zdraví.

 

 

28. 4. 2020

Vrh "D"

 

Malé ohlédnutí za vrhem "D".

Progesteron feny byl hodně vysoký, už jsem vše chtěla vzdát a krýt až další hárání. Nakonec jsme to přece zkusili a světe div se, ono to vyšlo. Další zkušenost - progesteron je pouze číslo. Krytí proběhlo za pomocí bratrů Ťokových dobře. Před Vánoci jsme se dověděli, že se dle sona zadařilo. Lesa porodila 60. den. Na svět přivedla 10 štěňat (4/6). Cca ve 14.00 hod jsme začali a v 19.00 hod byl konec. Všechna štěňátka byla životaschopná.

Nebyli to žádní obříci, ale krásně přibývali na váze. Zvládli jsme i "chladné zimní počasí". Žádná rýmička, kašlík či záněty močáků, jak mě někteří strašili. (nekrýj na zimu, budeš to mít všechno nemocné - blbost -jaké si to uděláš, takové to máš). Štěňátka jsme postupně zvykali na venkovní prostředí. Konečná fáze - celý den venku v zastřešeném výběhu s možností úkrytu do boudy a na noc šla do vnitřího výběhu s boudou, kde navíc udržoval teplotu přímotop. Jasně že volný pohyb po zahradě v rámci řádění byl samozřejmostí. Několikrát jsme je vzali na projížďku autem (rozumějte kratší vzdálenosti) a návštěv v rámci socializace bylo i na vzdory naslálé situaci taky dost. Párkrát jsme vystřelili ze startovací pistole (samozřejmě z rozumné vzdálenosti), zažila zvuky běžné moravské domácnosti - řezání dřeva cirkulárkou, startování terénní motorky........ klapnutí zátky při otevírání sedmiček vína :-) atd. Troufám si říct, že jsem je do života připravila, jak nejlépe jsem uměla a mohla. Nesmím opomenout mou rodinu, která je mně vždy velkou oporou a všichni pomáhají, jak můžou. Bez nich by to nešlo a byla bych ztracená, jak Mařenka v lese.

 

K některým zájemcům o štěňátka: SMS zpráva: Dobrý den. Mám zájem o štěně. Prosím zavolejte mně na toto číslo, nemám na kredit

Pán si zřejmě neuvědomoval, že štěňákto nebude zajímat, že nejsou peníze, bude chtít svou porci kvalitních granulí, ošetření veterinárním lékařem (i běžné očkování něco stojí a nedej Bože kdyby se stalo něco vážnějšího), výbavu a "trochu výcviku"......a jestli si myslíte, že jsem se na pána sprostě vykašlala a neozvala se mu, tak se mýlíte. Samozřejmě , když jsem mu řekla cenu za štěňátko, vzdal to sám. Snažila jsem se ho povzbudit, že určitě jednou příjde čas, kdy se situace zlepší a on si koupí štěňátko NO s pp. Byl to mladý člověk, stavějící se na vlastní nohy, bylo by dle mého zbytečné, ho nějak odrazovat, vysmívat se........... vždyť může mít ty psy stejně rád jako já, ty....my.  Jen prostě ještě nepřišel vhodný čas.

 

Co nebudu dělat: Pokud někdo zavolá a chce rezervovat štěně a že se za 3 hodiny ozve, až příjde manžel, manželka z práce a poradí se apodob, je problém.

 Tím pádem můžu vzít štěněti domov u dalších "dvou" zájemců, kteří mezi tím volají a první zájemce nemá ani tolik slušnosti, aby dal vědět, že se s partnerem nedohodl. Koupi štěňátka je třeba probrat nejprve s celou rodinou - je to odpovědnost na cca 12 let - a pak se rozhodnout pro konkrétní chov. stanici a tu pak kontaktovat. Toto se týká především zájemců, co uvažují o NO jako o kamarádovi a společníkovi. Zde rezervaci beru pouze v případě, kdy jsou rodinní příslušníci srozuměni s koupí štěňátka.

Štěňátka na splátky neprodáváme. Bereme rezervační poplatek a při převzetí štěňátka doplatek v plné výši.

 

Vrh "D" alespoň do začátku splnil moje očekávání, všechna štěňátka byla akční, abnormálně žravá, solidní v exteriéru a bez viditelných vad. (jedna fenka byla veterinárně léčena, když ji matka při porodu natrhla prstík na přední nožičce, nový majitel byl o všem obeznámen a později mně byla hlášena vada ocasu u jednoho pejska)

Tak toť asi vše o vrhu "D"

Budeme sledovat, jak nám to roste a pracuje. Zůstávejte ve zdraví.

 

 
 
 
 

 

 

 

26. 11. 2019

Výběr krycího psa

Kamarádi, tak po dlouhých a urputných bojích rozumu a srdce, jsem se rozhodla nakrýt Alessii. Výběr krycího psa je ovšem kapitola sama pro sebe. Alessia je "sedmičková" - přerostlá fena. Abych se co nejvíce přiblížila standardu plemene a neutvrzovala přerostlost, chtěla jsem se v exteriéru držet středu a to byl celkem problém. Psi, co mě oslovili svým výkonem, povahou, vzhledem a zdravými odchovy a předky, byli buď přerostlí, malí nebo rodokmenově úzce příbuzní. Obvolávala jsem pár vytipovaných psů (samozřejmě jejich majitele :-), abych se na ně mohla přijet podívat. Díky jim, že téměř všichni byli velmi ochotní a přátelští a hlavně nic netajili, takže to vypadalo tak, že - jeden obr, druhý "dvojky", třetí bez P1, čtvrtý slabší povaha........jeden majitel mně odkázal na videa, psa "naživo" mně odmítl předvést. Pokud psa nevidím na vlastní oči, buď v tréninku nebo na akci, nemáme se o čem bavit, protože již jsem prošla kynologickou pubertou a vím, jak se točí propagační videa. I proto jsem se rozhodla, jak jsem se rozhodla. Znovu jsem šáhla po Ingovi z Kraje Husitů, kterého znám od jeho dvou měsíců, pokud čas dovolí, občas dáme s jeho majitelem Jirkou Ťokem nějaký trénink, kde oko vidí vše. Navíc je prověřený Mistrovstvím republiky ČKNO z roku 2018, 2019 a má kvalifikaci na rok 2020. Štěňátka z vrhu B byla akční, zdravá  a v solidním exteriéru, tak uvidíme jak se zadaří tentokráte.

 

12.10. 2018

Loučení

Tak opět nastal čas loučení s našimi psími miminky. Nové majitele vždycky vybírám podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nikoho nemíním hrubě "lustrovat" nebo snad obvolávat městské úřady a poptávat se na důvěryhodnost daného člověka. Pokud bych zjistila, že štěně žije v nevyhovujících podmínkách, odebírám ho zpět, a i naopak, pokud se nový majitel štěně rozhodne vrátit, příjmeme ho zpět do naší smečky a nebo mu společně hledáme jiný vyhovující domov. Vše jde řešit rozumnou cestou.  Musím podotknou, že se mně nic podobného zatím nestalo a za to jsem moc šťastná (ale nikdy neříkej nikdy).

Co se týče feny Way Vikar - nejsem "množitelka", která k vůli finančnímu zisku, či k vůli slávě a uznání (anebo už fakt nevím proč lidí kryjí 8x fenu za život,ta pak zná jen porodní box, nic víc) zničí kvalitní fenu. Byl to její třetí a poslední vrh, už bude jen odpočívat a dělat pouze to, co se jí zlíbí.

Plány do budoucna: trochu začít cvičit s Alessií a dodělat patřičné zkoušky k uchovnění. Snad se nám zadaří. :-)

NÁROČNÝ ALE KRÁSNÝ KONÍČEK

 

 

 

 

 

27. 6. 2018

Canine herpes virus

aneb máme nakryto a já začínám chytat nervové záchvaty - ostatně jako vždy před sonem, porodem, při porodu, po porodu, po celou dobu, co jsou mimi u nás......atd.... :-)  tak proto dne něco o herpes

 

Herpes virus u psů (CHV, Canine herpes virus)

    

Infekce herpes virem je jednou z významných příčin vzniku neplodnosti u fen, vstřebávání plodů, potratů a porodů mrtvých či slabých štěňat, ale také úhynu celých (zdánlivě zdravých a silných) vrhů do 1-3 týdnů po porodu. Proto by o tomto viru měli vědět všichni chovatelé, kteří odchovávají štěňata.

 

Způsob přenosu infekce

Psí herpes virus se množí na sliznicích dýchacích a pohlavních cest, napadá psy i feny. V době aktivní infekce může dojít k přenosu z nemocných na dosud zdravé jedince při pohlavním styku nebo kapénkovou infekcí (sekrety z očí, nosu, tlamy).

Psí herpes je příbuzný lidskému herpes viru způsobujícímu opary na rtech (Herpes simplex) a pásovému oparu (Varicella zoster). Jak mnozí zkusili na vlastní kůži, kdo jednou herpes chytí, už se ho nezbaví. Po proběhlé infekci se klinické příznaky ztratí, ale virus se schovává v těle (hlavně v nervových gangliích) a při snížení imunity stresem nebo jinou infekcí se opět probudí k životu a člověku vyrazí opar.

U psa to probíhá stejně, virus se probudí, začne se množit na sliznicích a pes je zase infekční pro ostatní až do chvíle, než se imunitnímu systému podaří infekci potlačit. V latentní fázi, kdy je virus schovaný v gangliích, není hostitel infekční pro své okolí. K reaktivaci infekce dochází nečekaně a v nepravidelných intervalech (v odstupu měsíců i několika let).

Štěňata se mohou nakazit od matky přes placentu, mohou být infikována přímo při porodu průchodem přes pochvu nebo sekrety od matky krátce po porodu (olizování). Štěňata se mohou také nakazit mezi sebou.

 

Klinické příznaky

U dospělých jedinců probíhá infekce dýchacích cest obvykle jako slabá rýma, která brzy sama odezní. CHV může být také jednou z příčin komplexu psincového kašle (kennel cough). Častý je také asymptomatický průběh (bez příznaků). Při infekci pohlavních cest se mohou u obou pohlaví vyskytnout drobné puchýřky na sliznici pohlavních cest, u fen může probíhat zánět pochvy doprovázený výtokem z pochvy. Tyto příznaky se však nevyskytují vždy, často nelze probíhající infekci při běžné prohlídce poznat. Vzácně se u oslabených jedinců může rozvinout zánět očí, někdy s trvalými následky (záněty a vředy rohovky, zákal čočky atd).

U březích fen napadá virus placentu a vyvíjející se plody. Může dojít ke vstřebání zárodků, potratu, předčasnému porodu nebo porodu mrtvých či slabých štěňat, která často zemřou během několika dní po porodu.

U štěňat nakažených po porodu se infekce projevuje slabostí, apatií, naříkáním, oslabením sacího reflexu, podchlazením, bolestmi břicha, nafouklým břichem a změnou barvy stolice. Mohou se vyskytnout dýchací potíže, výtok z nosu, modřiny na kůži a krvácení z nosu. Mnohdy ale napadá virus orgány tak rychle, že vše končí smrtí do několika hodin a žádné výrazné příznaky se nestihnou rozvinout. Pokud se infekce rozvine u štěňat starších než 3 týdny, bývá méně závažná a většina štěňat jí přežije. Štěňata ale mohou být slepá v důsledku postižení očí nebo mohou mít nervové záchvaty. Sama štěňata jsou v takovém případě dlouho infekční pro své okolí.

 

Výskyt viru a diagnostika onemocnění

Vyšetření zaměřená na výskyt protilátek proti CHV proběhla v chovatelských stanicích v různých zemích Evropy. Dle těchto testů se s infekcí psím herpes virem setkalo 30-90% chovných jedinců (v některých zemích je promořenost vysoká, v jiných nižší). Výskyt je významně vyšší ve stanicích s větším množstvím zvířat, kde se může virus snáze přenášet mezi chovanými jedinci.

Při aktivní infekci  lze diagnostikovat virus metodou PCR ze stěru sliznice dutiny ústní (tonsil), výtěru spojivkového vaku oka, ze stěru sliznice pohlavních cest nebo z krve (ve fázi virémie, kdy se virus v krvi vyskytuje). V latentní fázi se virus nevyskytuje v krvi ani na sliznicích a zjistit se nedá.

Z krve lze stanovit hladinu protilátek proti herpes viru. Tyto protilátky vznikají jako reakce na infekci, bohužel ale v těle nezůstávají dlouho a po několika měsících psa přestanou chránit před novým onemocněním a nelze je už v krvi detekovat.

V případě úhynu štěňat lze při pitvě zjistit typické změny na vnitřních orgánech. Metodou PCR lze ze vzorků orgánů potvrdit přítomnost viru. Více o diagnostice na stránkách laboratoře Genomia.

Prevence

Důležitá je celková hygiena prostředí a dobrá pohoda chovaných zvířat, minimalizace stresu a snížení rizika přenosu různých infekcí. Virus je citlivý na běžné dezinfekční prostředky, samozřejmostí je tedy sanace chovných prostor, porodních boxů a pomůcek k odchovu štěňat. U štěňat se při odchovu doporučují vytápěné boxy, protože se virus hůře množí při teplotách nad 36°C.

Pro hárající a březí feny je na trhu dostupná vakcína Eurican Herpes 205. Tato vakcína u fen vyvolá aktivní tvorbu protilátek proti CHV. Tyto protilátky nejsou schopné 100% zabránit infekci, ale snižují riziko rozvoje klinických příznaků a úmrtí u štěňat!

Vakcinace se doporučuje fenám, které mají problémy se zabřezáváním, prodělaly potrat, porod mrtvých štěňat (zejména pokud pitva prokázala onemocnění herpes virem) nebo budou kryty rizikovým plemeníkem (pes z velké chovatelské stanice, hodně vytížený krycí pes, pes po kterém více fen nezůstalo březí nebo porodily mrtvá štěňata).

Vakcinace je doporučena v následujícím schématu:
1. aplikace na začátku hárání nebo 7-10 dní po krytí
2. aplikace 1-2 týdny před očekávaným datem porodu

Protože protilátky v těle nezůstávají dlouhodobě, je potřeba vakcinaci opakovat při každém dalším krytí feny.
Ze stejného důvodu nemá smysl vakcinovat krycí psy - imunita navozená vakcinací je krátkodobá a nebrání 100% v rozvoji infekce.

 

Léčba infekce CHV

V dnešní době žádná specifická léčba neexistuje. U dospělých zvířat většinou proběhne infekce lehce a bez trvalých následků, léčba může být pouze symptomatická - tlumení příznaků infekce, podpora imunity.
U štěňat je doporučen vyhřívaný box/podložka, v případě projevů infekce medikamentózní podpora, nicméně infekce mívá tak rychlý průběh, že jí většina štěňat během pár dní podlehne bez ohledu na intenzitu podpůrné terapie.

Infekce postihuje pouze psovité šelmy. Pro jiná zvířata ani pro lidi není nebezpečná!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

19. 3. 2018

NO celoročně v bytě nebo na zahradě?

 

Tak jsem zase jednou dobrovolně vstoupila do diskuse na soc síti na téma v nadpisu a věřte mi, že se děly věci :-)

Zadavatelka se ptala, jestli může být NO chován celoročně v bytě. Mno ..............jsem se dozvěděla, že snad toto plemeno nechová už nikdo jinak než v bytě, že pejsek na zahradě trpí, je mu tam asi zima, pořád je zavřený v kotci, nemá kontakt s rodinou a že chovat NO tímto způsobem je starý přežitek. Do toho milion fotek německých ovčáků povalujících se na postelích, sedáčkách, křeslech, přikrytých dekama a peřinama svých pánečků a tvrdě chrápajících, že se snad třepala celá slavná "fejsbůůková" skupina.

Dovolila jsem si neskutečnou věc - ohradit se a napsat svůj vlastní názor.

TAKŽE:

Toto je můj názor, nikomu ho nevnucuji, ale nemohu jinak, než se vyjádřit asi takto - já vidím v německém ovčákovi v první řadě pracovní plemeno, a ctím odkaz zakladatele plemene PANA Maxe von Stephanitze, který se snad musí v hrobě obracet z toho, co se z plemene stalo v dnešní době. Samozřejmě, co jsme z něj udělali a neustále děláme. Nebudu se rozepisovat o exteriéru, to už jsem dávno vzdala, ani tu nebudu  psát, jak se psům žije v bytech, ale popíšu život těch mých "trpících chudáčků" odchovaných na zahradě, na svěžím moravském vzduchu :-) Podle komenářů v daném příspěvku je to naprosto špatně.

Mám dvě feny Way a Alessii. Way žije na dvorku, kde má luxusní zateplenou boudu od naší firmy, není v kotci, může se pohybovat kam je libo. Alessia je v naší nepřítomnosti v kotci, kde má rovněž kvalitní boudu a své plné zázemí. Důvod proč kotec? Alessia si začíná dovolovat na Way  a tak v naší nepřítomnosti nikdy ne spolu. Protože je u nás neustále někdo doma, kotec používáme takřka jen na noc. Ráno pro mě začíná v půl paté, cca za deset pět, pouštím Alessii z kotce, otvírám branku do velké oplocené zahrady, kde se feny vyvenčí a kontrolují oblíbená místa. Přibíhají za mnou na dvorek do tzv. černé kuchyně, kde mají celoročně přístup a pijí se mnou kafe :-) ale nelíbí se jim tam, už jsou nastartované na akci a proto nakládám psy do auta a buď na stopy nebo na poslušnost. Střídám to, umíme chodit i pěšky, mám za domem krásné terény na stopy. Vracím se cca v sedm hodin. To už pijí kafe další členové mé rodiny takže feny jsou s nimi na dvorku. V osm odcházím do práce, feny zůstávají s rodinou a asistují při ošetřování dalších našich zvířat, které trvá celé dopoledne. V jedenáct se vracím z práce a mám dvě hodiny pauzu, stíhám oběd a hodinové venčení. V jednu odcházím do práce. Alessia jde odpočívat do kotce, protože po mém příchodu z práce se jde na poslušnost nebo stopu, nebo na cvičák na obrany. V období "cvičebního klidu" se chodí na tůry, na kolo, plavat atd. Absolvujeme  výcvikové víkendy i prodloužené výcvikové víkendy. Prostě feny jsou na čerstvém vzduchu, nejsou vystaveny umělému kolísání teplot a jsou ve společnosti lidí i ostatních zvířat. ALE vedu je i k samostatnosti. To, že přes noc je každá na svém místě je pro ně naprosto přirozené. Co bych dělala se "závislákem", kterého bych měla neustále za zadkem, protože jsem si ho tak vychovala, který by neustále bez mé přítomnosti něco demoloval, ničil, neustále vyl a řval a když to poženu do extrému - příklad - nebyl by schopný prohledat samostatně daný prostor, jít samostatně po stopě ztraceného dítěte, zadržet na větší vzdálenost pachatele a nebo by jen pro jeho zhýčkanost nechtěl vylézat z peřin ven, protože prší, sněží a fouká vítr (jak tam uváděla jedna paní : Můj pejsek je na zahradě rád, ale asi po třech hodinách chce jít do domu na své místečko i když my jsme ještě na zahrádce, hlavně když je horší počasí))  Mé feny jsou zvyklé pracovat "v mrazu, větru, dešti, vedru." Ano nejsou to supermanky a někdy se nám nedaří, ale snažíme se a soustavně (-: se připravujeme  na Mistrovství MSKS a Mezinárodní mistrovství SČKNO, Lesa je sice ještě dvouleté trdlo a nevíme jestli se nám to podaří, to záleží na spoustě faktorů od zdraví feny až po moje nervy, ale důležité myslím je, že pracujeme, skládáme zkoušky z výkonu a to nejen povinné, že nás to baví, nezapomínáme na socializaci - bereme psy do ulic, obchodů (převážně chovatelských), do přírody (naši psi nehoní zvěř), no prostě děláme spousty věcí......A ještě jedna věc - feny jsou zdravé, v zimě kožichy jak medvědi, žádný kašlík nebo kulhání z nachazení, milují bahenní lázně a pokud není zamrzlé neustále se čabraj ve vodě.  ALE jedno vím určitě, co NIKDY moji psi (pokud budou zdraví) dělat NEBUDOU a to válet se doma na posteli a já je rozhodně NEBUDU chodit přikrývat dekou. Za mě - příroda, čerstvý vzduch, pohyb a práce.

PS: Vžádném případě bych si nedovolila popírat pracovní kvalitu psů z bytů, účastní se i mistrovství, závodů atd., to neřeším. (i když jsem si trošičku rýpnout musela :-)  Rozumnějte, obhajuji svou věc a tou je, že psi na zahradě, celoročně ubytovaní venku, v kontaktu s majitelem a rodinou, aktivně zaměstnaní - rozhodně nijak netrpí a nestrádají. A dle mého to přispívá lépe k jejich všeobecnému rozvoji. Příroda mocná čarodějka.

 

 

 

 

11.1. 2018

Vážení kamarádi, přátelé, známí i neznámí:

 

 dovolte mi, popřát Vám do nového roku 2018

 hodně zdraví - protože bez zdraví není nic

 hodně štěstí  - je ho mnohdy potřeba vrchovatou měrou

 hodně lásky  - a to nejen té partnerské a rodinné, ale taky upřímné kamarádské

 optimismu   - ať nás neopustí chuť a nadšení do další práce s našimi čtyřnožci i když se ne vždy zadaří dle našich představ a nepřejícných "kamarádů" se najde vždycky víc než dost

 a také toleranci, pochopení a chuť nezištně pomoct druhým -vždyť nás spojuje stejný koníček -práce se psy a láska k nim.

 Tak ať rok 2018 stojí za to :-)

 To Vám ze srdce přeje Simona a smečka :-) 

 

 

4. 9. 2017

Zase množitelé :-(

Do prodejny příjde stálá zákaznice s uslzenýma očima a zajíkavě spustí:

"Tak si představ, včera jsme si přivezli to nové štěňátko labradorka. Ale kdybys viděla v jakém je stavu......", zavrátí oči a vysmrká se.

" Má mít 8 týdnů, ale nám se vůbec nezdá tak starý. Je malinký, váží  dvě kila, ale apetit mu nechybí. Všechno, co mu dám do misky sežere, ale vzápětí to vyzvrací a má šílený vodový průjem. Dokonce z něho jdou červíci. A to je prý odčervený, já vůbec nevím, co mám dělat............... je ustrašený, je takový unavený až apatický, hodně spí ........................Prosím tě, poraď nám, co s ním máme dělat?"

"Ukažte mně očkovací průkaz, tam by měly být všechny záznamy zapsány.........odčervení , očkování  i věk štěňátka", snažila jsem se paní trochu uklidnit, i když jsem dávno tušila své.

"Ale my jsme žádný očkovák nedostali, prý nám ho pošlou poštou na naši adresu později", spustila paní.

"A máte kontakt na chovatele, aby vám to nějak objasnil?"

"Mám jen telefon a ten je nedostupný."

"Tak já bych si k nim znovu zajela a požadovala bych o vysvětlení, proč pes nemá očkovák a chtěla bych vidět rodiče, v jakém prostředí pejsek vyrůstal  .........."

"Ale my nevíme, kde bydlí. Štěně nám přivezli před supermarket do Brna a vůbec je nemůžeme najít".

 

Udivuje mě hloupost a najivita jinak inteligentních lidí, kteří naletí vychytralým množitelům. Přesvědčivé argumenty množitelů, že štěně má 8 týdnů, ale očkovák je ještě na veterině a že bude doposlán později, nebo že rodiče štěňat jsou momentálně na chatě a tudíž je nemůžete vidět, o nějakém krmivu do začátku ani nemluvě, protože štěňata u nich prakticky nežerou a ještě vám nabídnou pomoc tím, že vám přivezou štěně na půl cesty někde k benzínce nebo hyper super marketu a tím vám znemožní vidět podmínky, v jakých štěňata vyrůstají.........................a tak bych mohla pokračovat dál a dál. Dokonce někteří zacházejí tak daleko, že vystavují štěňátkům jakýsi vlastní průkaz původu a tím povyšují štěňata na čistokrevná. A hlopí lidé kupují za přemrštěné sumy křížence všeho druhu, hlavně že je to mini, maxi, má to čokogen a modrý gen.............a už si fakt vymýšlím růžovofialovozelenomodrou barvu. Jediným řešením, jak tomuto šílenému množení zabránit a zbavit Českou republiku prvenství v množení a vývozu psů bez PP je - NEKUPOVAT. Pokud opravdu nechci psa s PP (ať už z jakéhokoliv důvodu, nejvíce z finančního), zajdu si vybrat kamaráda do přeplněných útulků a poskytnu domov a lásku nějakému pejskovi z útulku a nebudu podporovat množitele tohoto typu. A věřte mi, že argument typu - ááale nakryjeme naši Ťapinku jenom jednou, aby si užila štěňátek, vedle u sousedů je Punťa k dispozici a taky si kluk musí trochu užít, že ? vždyť je to chlap..........mě absolutně dovádějí k šílenství a už toto považuji za neřízené množení.

A jak to dopadlo s pejskem? Naštěstí dobře. Léčení trvalo delší dobu - zanět žaludku, silné začervení, záněty uší a očí a samozřejmě dodělat všechna očkování. To někteří takové štěstí nemají. :-(

 

 

26. 4. 2017

Vážení přátelé, na stupidní telefonické i mailové dotazy, zda nezvažuji chovat NO bez PP, jednoznačně odpovídám - NEZVAŽUJI !!!

 

Chovatelský řád říká, že „plemeno psů … tvoří psi a feny, odpovídající platnému standardu plemene, s platným průkazem původu.“  Takže jestli máte doma německého ovčáka bez PP, tak vlastně německého ovčáka nemáte.  Bez prokázaného původu jednoduše nepatří k plemeni a tudíž máte "vořecha, punťu - tudíž křížence."  Tato cesta pro nás neexistuje. Argumenty typu - a vždyť se tolik nenadřete při výcviku, nemusíte mít rentgeny, DNA, zkoušky, výstavy, bonitace, svody, závody atd., ušetříte moře peněz a naopak vyděláte za štěňátka, vždyť teď už se bezpapíráci daj prodat za 6.000,-Kč -   si dotyční můžou strčit do p.....

Tímto diskuzi na toto téma uzavírám TEČKA

 

 

 

14. 2. 2017

Hlavně ne blonďáka

 Zkrácený telef. rozhovor

Pepek: Dobrý den. Máte na prodej štěňátka ? Konkrétně bych měl zájem o pejska.

Chovatel: Ano, mám volného krásného psa, kotaktního, žravého, je to takové šídlo, má zájem o balonky a hadr ..................atd

Pepek: A jaké je barvy? Víte, chci tmavě vlkošedého, čím tmavší, tím lepší (připomíná - čím víc pruhů, tím víc ADIDAS :-)

Chovatel: Pejsek  bude vlkošedý, možná světlé znaky, ale to vám nikdo teď neřekne, budou totiž "přesrsťovat"

Pepek: Aáááá, bonďáka nechci.

Chovatel: Můžu poslat fotky,video, nebo se můžete přijet nezávazně podívat.

Pepek:  tutututututu

 

Ps: Nechápu, co je dnes "za móda", stavět barvu nad povahu. Barvu upravíme během "dvou generací", ale povahu...........to se některým možná nikdy nepovede. Je třeba zapoji naše mozečky a uvědomit si, že vlkošedý pes se světlými znaky (blonďák), zdravý, dobrého exteriéru a kvalitní povahy, je pro chov NO určitě větším přínosem, než - pouze - tmavě vlkošedý pes, a to i přesto, že dává nádherná, ale - pouze - tmavě vlkošedá štěňata.

 

 

 

10. 2. 2017

Kde vzít figuranta a nekrást ???

V pravěku, když jsem jako dítě začala docházet na místní cvičák, byla zde návštěvnost prakticky ryze mužskou záležitostí - sem tam se našla výjimka. Na cvičáku bylo několik chlapů - figurantů, kteří byli schopni odfigurovat psa tak ,jak to bylo tenkráte zvykem a připravit ho na zkoušky. Dnes, když se tak dívám po různých cvičácích, se mně jaksi pozdává, že  kynologie je spíše feministickou záležitostí - sem tam se najde výjimka. Vlastního figuranta v některých klubech vůbec nemají a tak tam dojíždí externí figurant, v lepším případě 1x týdně, v horším po dohodě. Ano, je možnost za figuranty jezdit prakticky po celém světě do místa jejich působení. Ale kolik z nás si může dovoli jezdit "3x týdně 200km tam a 200km zpět" za kvalitním figurantem ???

A proto - kluci, chlapi, pánové - hurá do kynologických klubů a vyzkoušejte práci figurantů, žádný učený z nebe nespadl, třeba ve figurování najdete váš životní styl, čeká vás práce - zábava na čerstvém vzduchu, zdokonalování vaší kondice, kvalitní zvířata, zážitky - momentálně - mimo vaše chápání :-) .................a těch krásných holek :-) tak vzhůru do boje :-)

 

 

27. 1. 2017

Jeden psí nekrolog

ze sociální sítě:

Óóó, proč se to muselo stát, proč jsi nás opustila, óóó proč Rituško? Vždyť ti nebylo ani osm let. Byla si úžasná, dala si nám  "dvacet vrhů a odchovala si 200 štěňat", byla jsi bojovnice, ale nakonec tě zlá nemoc, kterou jsi trpěla od narození, udolala. Nikdy nezapomeneme.

Ps: Hlavně nezapomenou noví majitelé těch zástupů štěňat, kterým Rita předala tuto vrozenou nemoc. Ale vždyť se nic neděje, pojďme je množit dál. -  A du blejt, velebnosti.

 

 

24. 1. 2017

Luxusní rodokmen

Únava na mě útočila už o půl desáté dopoledne. K tomu bylo venku hnusně šero a padalo cosi drobného z nebe na solí rozežrané a flekaté chodníky. No fuj, myslím si.

  Do prodejny přichází mladý pán s asi tříletým synkem. Po lepším prozkoumání jeho obličeje už si můj mozeček začíná vzpomínat. Ááá, panáček tu byl asi před čtrnácti dny a hrdě mně oznamoval, že si pořídil nové štěňátko. Ale naprostý luxus, jak tvrdil, po velmi kvalitních rodičích a od vyhlášeného chovatele. Bohužel si zrovna tenkráte nemohl vzpomenout na jméno svého štěňátka a ani na jméno slavného chovatele. Nabídl se, že mně přinese ukázat rodokmen toho zázračného zvířete, až si patřičné úřady usmyslí jej zaslat.

„Dobrý den.“

„Dobrý den“, odpovím. A pán už loví z tašky složku s průkazem původu.

„Přišel jsem vám ukázat ty papíry.“ A hrdě mně je pokládá na pult. „ Bohužel, některým věcem tam nerozumím. Nemohla byste mně je pomoct objasnit?“

„Ukažte, tak se na to podíváme,“ beru do ruky průkaz původu a už podle barvy je mně jasné, že se jedná o kontrolovaný chov.  „Takže, co vám není jasné? Všechno podstatné je tu krásně zaznamenané,“ hlaholila jsem. „Váš pejsek se jmenuje Alík (jen tak pro sebe jsem si pomyslela-aha takže první vrh nebo třikrát obtočená abeceda), chovatelská stanice se jmenuje – z Alíkova, tady máte jméno chovatele – Pepek Pepkůj, tady datum narození psa, tetovací číslo, číslo zápisu atd. Teď se podíváme na rodiče. Ty jsou tady“ a ukazuju prstem na hrdé jméno importu ze zahraničí. „Toto je otec vašeho Alíka - Johan, tady je jeho datum narození, tady rentgeny, tady složená zkouška, DNA, číslo zápisu……..“ Opět přemýšlím beze slov – takže otec má 8 let, zřejmě má tvrdě vydřené zkoušky prvního stupně, rentgeny jsou chvála pánu čisté, DNA ověřená v zahraničí, výborný, bonitační kód chybí…….., no, no! dejme tomu s odřenýma ušiskama…………. Už zase nahlas. „A podíváme se na matku………áááá takže matka je Rita, český odchov, no vidíte, má složenou zkoušku třetího stupně, tak to je pěkné……………….“ Dál už jsem radši mlčela a zase si potichu přemýšlela – aha, tak fena má sice zkoušku třetího stupně, ale v bonkódu má povahu taky téhož stupně a ještě za lomítkem Nko, moc nechápu – ale Pepek si pravděpodobně řekl – to je fuk, že kontrolovaný chov, hlavně že fenečka rodí početné vrhy, to je fuk že císařem, dyťky se to rozpočítá do ceny štěňátka a nový majitel to určitě rád zaplatí…………..no a Rita to završila ještě dvojkami na kyčlích. ……………………..Pak pán vytáhl údajný Alíkův očkovací průkaz – taky krásné počteníčko – byl napsán na úplně jiné jméno psa, než stálo v průkazu původu, s jiným datumem narození, než v průkazu, o tom, jestli byly úkony zapsané v očkováku provedeny u Alíka, se dá jen těžko spekulovat.

Mezi tím mně pánův synek přestavěl prodejnu, propíchal sáčky s naváženou slunečnicí, otevřel mrazák a vylil šampon nevábné vůně s léčivem na ekzémy do drahého pelechu. To vše jsem zjistila, až odešli. No………. Hlavně, že si synek pohrál a tatínek odcházel s pocitem, že má doma konečně kvalitního jedince po super rodičích. Já už jsem více neměla slov.

Ááá, nový zákazník. Už to bude v pohodě. „ Dobrý den, prosil bych šampon na parazity.“ Šveholí starší pán.

„Prosím, tady je.“

„A myslíte si, že toho pejska mám nechat oschnout vevnitř?“

Podotýkám, že bylo minus patnáct stupňů přes den. Dnes asi zabiju sedmičku vína. 

(prosím vše berte s rezervou :-) někdy moc přeháním)